Precies 1 maand geleden gooide ik mijn eetpatroon rigoureus om. De intentie was om dat tot het eind van het jaar te doen. Toch stop ik nu – halverwege – met de veganchallenge. Beviel het dan niet? Zeker wel, ik heb er veel van geleerd! Wat precies, dat lees je hier.
Blogs Voeding

Einde veganchallenge: hoe is het gegaan?

Precies 1 maand geleden gooide ik mijn eetpatroon rigoureus om. De intentie was om dat tot het eind van het jaar te doen. Toch stop ik nu – halverwege – met de veganchallenge. Beviel het dan niet? Zeker wel, ik heb er veel van geleerd! Wat precies, dat lees je hier.

Van een koelkast vol kwark, kaas, eieren en kipfilet ging ik spontaan van de een op de andere dag over op een veganistisch eetpatroon. Een behoorlijke omslag! De eerste week was het vooral aanpassen. Hoe dat ging, lees je hier. Daarna kwamen ik en mijn vriend er lekker in. We aten de heerlijkste gerechten en experimenteerden volop met ons nieuwe ‘plant based diet’.

Geen darmkrampen

Ik heb veel van deze veganchallenge geleerd. Mijn belangrijkste bevinding is van medische aard. Al sinds mijn jeugd heb ik veel last van mijn maag en darmen. Daarvoor ben ik herhaaldelijk doorgestuurd naar medisch specialisten. Die bestempelden het als ‘prikkelbare darmsyndroom’. Prima. Tot nu. Want sinds ik enkel plantaardig eet, heb ik dus serieus nergens meer last van! Van soms wel 5 keer diarree per dag naar 0 keer is echt heel erg fijn en dat wil ik zeker behouden! Daarom ga ik nu uitzoeken op welke voedingsmiddelen ik blijkbaar heftig reageer.

Eyeopener

Een eyeopener is dat ik prima zonder vlees kan. Ik mis er werkelijk niks aan. Natuurlijk vind ik speklapjes niet te versmaden. Maar die at ik al nauwelijks omdat die niet zo gezond zijn. En een lekker kippetje uit de oven, mmmmm! Toch miste ik dit totaal niet. Ik at veel kipfilet als broodbeleg maar dat vond ik niet eens echt heel lekker. Geen probleem om dat te laten staan. Wat ik wel miste, is af en toe een visje. Ik houd erg van zalm en als ik uit eten ga, kies ik altijd vis en nooit vlees.

Vegan buiten de deur

Tijdens de challenge ben ik 3 keer uit eten geweest en heb ik 1 overnachting in een hotel gehad. Dat is abnormaal vaak voor mijn doen trouwens, maar er waren een aantal speciale gelegenheden achter elkaar. Tijdens twee van die gelegenheden heb ik toch vis gekozen als voorgerecht. Het hoofdgerecht hield ik dan vegetarisch. De twee andere keren koos ik vegetarisch en lactose vrij. Het hoogtepunt van uit eten gaan was een overheerlijke pompoenburger: wel een vegan keuze! Erg lastig vond ik het ontbijt en de lunch in het hotel waar ik zat. Toen heb ik gekozen om toch eieren te eten, en de zuivel, vlees en kaas te laten staan. Veganisten zouden daar alleen brood met pindakaas of jam kunnen eten en dat vond ik toch een beetje karig.

De maaltijden thuis, bereid door vriend Michiel, waren bijna allemaal hoogtepunten. Heerlijke mie met tempé, chili sin carne, bonenburgers, bietenburgers, gado gado, zoete aardappel stamppot, etc. We hebben lekkerder gegeten dan ooit en ik heb groenten gegeten die ik normaal nooit eet. Zeker een geslaagd experiment dus!

Volwaardig voedingspatroon

Tijdens de challenge hield ik alles wat ik at bij in de eetmeter. Daaruit blijkt dat ik geen tekorten had en dat een veganistisch eetpatroon – mits je gezonde keuzes maakt – echt volwaardig is. Het invullen van de eetmeter kostte wel wat tijd, maar ik vond het belangrijk dat ik de challenge verantwoord zou doorstaan en ik wilde ook wat leren van de voedingswaarde van een veganistisch dieet. Ik ben zelfs 2 kilo aangekomen terwijl ik alleen maar gezonde dingen heb gegeten en me niet volgepropt hebt met vegan junkfood. Het vooroordeel dat veganisten ‘uitgemergeld’ zijn, vind ik daarom niet kloppen.

Reacties

Direct nadat ik aankondigde een veganchallenge te doen, kwamen de reacties los. Meestal positief, waarvan veel van veganisten zelf kwamen. Ook negatief of zelfs ongerust. ‘Pas maar op dat je niet zo’n uitgemergelde veganist wordt’, of: ‘maar dan kom je allemaal voedingsstoffen te kort!’. Op mijn werk werd er lachend elke lunch even gecheckt of het wel vegan was wat ik at. En in de familie-app kwamen veel grappen langs als we foto’s van onze veganistische maaltijden stuurden. Veganisme blijkt een gevoelig onderwerp te zijn. Ik had ook vaak het gevoel dat ik me moest ‘verdedigen’ en legde daarom uitgebreid de reden uit dat ik de challenge deed. Ik ben benieuwd hoe andere veganisten of vegetariërs dit ervaren.

Waarom stoppen?

Als het zo goed bevalt, waarom stoppen we nu met de challenge? De reden is simpel: ik heb eruit gehaald waar ik naar op zoek was. Ik ervaarde dat een plantaardig eetpatroon niet alleen erg lekker is, maar ook super gezond. Echter, als je buiten de deur eet, is het erg lastig om vol te houden. Daarbij komt dat de kleine dingen die een eetpatroon echt veganistisch maken – zoals geen honing, geen gelatine etc. – mij niet aanspreken. En ik wil zeker nog wel eens een visje blijven eten! Met de naderende feestdagen hebben we vaak niet zelf in de hand wat we eten. Dat maakt het lastig. En zowel ik als mijn vriend weten hoe we ons eetpatroon vanaf nu graag willen inrichten.

Eigen regels

In plaats van volledig vegan, ga ik nu overwegend plantaardig eten binnenshuis. Buitenshuis laat ik het los. Ik blijf vegetariër, op een sporadisch visje na. Zuivel is nog een heikel punt. Dat blijf ik nog even vermijden de komende weken. Daarna ga ik stapsgewijs (en met hulp) dit weer introduceren om te achterhalen waar mijn darmklachten vandaan komen. Grote kans dat ik voortaan lactose vrij blijf eten bijvoorbeeld. En dat, samen met een vegetarisch dieet én mijn notenallergie, vind ik wel even genoeg restricties. Ik ga voor een overwegend plantaardig dieet dus, waarbij ik mijn eigen regels maak en mijn eigen middenweg vind. Gezond, lekker en precies zoals ik het prettig vind!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.