Blijf in beweging

Na maanden lockdown is het steeds lastiger om in beweging te blijven met de beperkte (sport)mogelijkheden. Toch is het belangrijk om wel te blijven bewegen, want recent onderzoek toont aan dat inactiviteit de kans op ziekenhuisopname bij een coronabesmetting verdubbeld. Wat kun je doen om actiever te zijn?

Ik herken het bij velen: we zijn écht toe aan een einde van de lockdown. Het wachten op de sportscholen en zwembaden duurt nu veel te lang, het volgen van online sessies is geestdodend en het wordt steeds moeilijker om de motivatie te vinden om dat extra ommetje te lopen. Elke keer lijken de maatregelen bijna versoepeld te worden, om het daarna toch weer uit te stellen. Dat vraagt mentaal veel aanpassingsvermogen.

Hogere kans op ziekenhuisopname

Toch is het belangrijk om voldoende in beweging te blijven. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat inactiviteit een groot risico is voor een ziekenhuisopname bij een coronabesmetting. Het recente onderzoek uit de British Journal of Sports Medicine heeft verschillende groepen vergeleken. Een inactieve groep die niet of nauwelijks beweegt, een redelijk actieve groep die tot 149 minuten per week beweegt en een actieve groep die meer dan de 150 minuten uit de Beweegrichtlijn actief is. Wat blijkt: de mensen die inactief zijn hebben een twee keer zo hoge kans op een ziekenhuisopname en een kans van 73% hoger om op de IC te belandden als ze corona krijgen.

Deze resultaten laten zien hoe belangrijk het is om te bewegen en zo mijn mogelijk langdurig te zitten. En juist het sporten wordt ons nu heel moeilijk gemaakt. Dat vraagt om extra creativiteit. Gelukkig hebben veel mensen de app Ommetje ontdekt, die uitdaagt tot vaker een wandelingetje maken. Maar wat kun je nou nog meer doen om tot die groep actievelingen te behoren?

Minder lang zitten

De grootste winst zit in het onderbreken van het zitten. Sta vaker op van je werkplek of van je bank. Nu het langer licht is ’s avonds, is het aantrekkelijker om naar buiten te gaan voor een ommetje. Stap op die fiets of spreek af met een vriend(in) om toch samen iets actief te gaan doen. Maak eens een stadswandeling of loop juist door de natuur. Of stel jezelf een stappenchallenge per dag.

Voor wie al zo lang wacht tot zijn of haar favoriete sportgelegenheid weer opent: zoek een alternatief. Doe concessies. Dan is het maar even minder leuk dan je gehoopt had, maar je gezondheid is belangrijker. Ga binnen aan de slag met een sportfilmpje van Youtube, ga toch van de buiten gelegenheid van de sportschool gebruik maken. En onthoud: iets is beter dan niets. Begin met iets kleins en bouw dat langzaam uit. Dan is de kans het grootst dat je het volhoudt.

Wat ga jij doen om meer te bewegen? Laat het mij weten in een reactie!

Wil je hulp om in beweging te komen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.