Fit blijven tijdens de coronacrisis

Verplicht thuisblijven, extra veel diensten in de zorg draaien, kinderen thuisonderwijs geven. Het is een bizarre situatie die we allemaal nog nooit hebben meegemaakt. Gezond leven en fit blijven staat nu misschien niet op nummer 1 bij jou. Toch is het belangrijk dat je jezelf zo gezond mogelijk houdt. Hier lees je 6 tips hoe je dat doet.

Juist nu het coronavirus rondgaat is het belangrijk om zo gezond als mogelijk te leven. Door voldoende te bewegen, gezond te eten, goed te slapen en stress te verminderen houd je je weerstand optimaal. Nu de sportscholen gesloten zijn en de scholen dicht en jij misschien noodgedwongen thuis zit of juist overuren maakt is het vaak niet mogelijk om je aan je gewone vertrouwde schema te houden. Ik geef je tips zodat je ook tijdens de coronacrisis aan je eigen gezondheid kunt werken.

Tip 1: ga naar buiten

Nu mogen we nog dus maak daar (als je geen klachten hebt) dan ook gretig gebruik van. Begin je dag bijvoorbeeld met een wandeling en ga ook na de lunch even naar buiten. Heb je kleine kinderen? Zorg dat zij in de tuin of buiten in het bos even lekker kunnen rennen en ravotten. Ben je in staat om te sporten? Ren of snelwandel dat een stukje buiten of ga met gewichtjes aan de slag als je die hebt liggen.


Tip 2: sta op tijd op

Nu je misschien niet meer naar je werk hoeft, of helemaal thuis zit, is de verleiding groot om lekker lang in bed te blijven liggen. Daar word je alleen maar lamlendiger van en het helpt niet met afvallen en fit worden. Zet je wekker uiterlijk om 8.00 uur en ontbijt vóór 9.00 uur. Dan raakt je metabolisme en bloedsuikerspiegel niet ontregeld.

Tip 3: zorg voor voldoende ontspanning

Heb je een vitaal beroep en maak je overuren? Zorg dan toch voor voldoende ontspanning, hoe moeilijk dat ook is. Als jij omvalt, kun je ook geen anderen meer helpen en daar heeft niemand iets aan. Als je geen pauzes kunt nemen, las dan micropauzes in van 1-3 minuten waarbij je even je ogen sluit en op je ademhaling let. Verzand op de schaarse momenten dat je thuis bent niet in te lang tv-kijken, maar doe iets anders wat je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt.

Tip 4: blijf gezond eten

De supermarkten blijven hoe dan ook open en de hamsteraars onder ons hebben vooral houdbare producten gehamsterd. Er is dus voldoende verse groenten en fruit beschikbaar. Kies volkoren koolhydraten, voldoende groenten en fruit en voldoende eiwit (vlees en vis, noten, zuivel). Vermijd snoep, gebak, koekjes, chips en andere ongezonde snacks. Eet drie maaltijden per dag, waarvan het ontbijt en de lunch de grootste maaltijden zijn. Eet na het avondeten gaan snacks meer. En drink voldoende water gedurende de dag.

Tip 5: slaap voldoende

Zorg dat je op gezette tijden naar bed gaat en blijft opstaan. Probeer aan 8 uur slaap per nacht te komen. Als je nachtdiensten draait, vraag dan aan je huisgenoten of ze nu extra zachtjes willen doen zodat je overdag zo goed als mogelijk kunt slapen.

Tip 6: vermijd stress en ontspan voldoende

De maatregelen tijdens de coronacrisis kunnen voor best wat stress zorgen. En ook de angst om zelf ziek te worden of een dierbare te verliezen kan stressvol zijn. Probeer niet te veel het nieuws te kijken. Een keer per dag een update zien is meer dan voldoende. Doe regelmatig iets waarvan je ontspant. Bijvoorbeeld een korte mindfulnessoefening, pak een creatieve hobby weer op, luister naar je favoriete muziek of lees een boek. Alles is goed, als je er maar van ontspant.

De coronacrisis heeft ook effect op Fit met Eva. Mijn praktijkruimte is dicht, dus ik kan alleen maar videoconsulten houden en even geen sporttraining geven. Wil je graag een videoconsult? Neem dan contact met me op. En ik maak elke week een video met een workout die je thuis kunt doen voor degenen die bij mij trainen. Train je niet bij mij maar wil je wel de video ontvangen? Stuur me dan even een berichtje.

Veel succes met fit worden en blijven, en let goed op jezelf en elkaar!