Wapen jezelf tegen corona

De coronacrisis heeft ons nu al driekwart jaar in de greep. De besmettingen blijven oplopen en er is nog geen zicht op versoepeling van de maatregelen. Zo’n 70% van de coronapatiënten die op de IC belandt, heeft overgewicht. Zelfs de Rijksoverheid adviseert nu om aan een gezonde leefstijl te werken om jezelf weerbaarder te maken tegen covid-19. Daar help ik je bij.

Van de Nederlanders die met covid-19 op de Intensive Care (IC) hebben gelegen, had zo’n 70% overgewicht of obesitas. Zo constateerden verschillende deskundigen tijdens een webinar over covid en obesitas. Ditzelfde beeld zien ze ook in het buitenland terug. Wat zeggen deze cijfers nou precies? Het komt neer dat je met een BMI van boven de 30 een twee keer zo grote kans op een IC-opname hebt als je corona krijgt, en met een BMI van boven de 35 een 3,6 keer zo grote kans om op de IC te belanden vergeleken met iemand met een gezond gewicht.

Immuunsysteem

Hoe komt het dat obesitas een ongunstig effect heeft op het verloop van covid-19? Dat vertelt obesitasprofessor Liesbeth van Rossum tijdens het webinar. Obesitas gaat vaak samen met andere aandoeningen, zoals diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Ook is de kans op trombose verhoogt, en het coronavirus zorgt daar ook voor. En ten derde is het immuunsysteem bij mensen met obesitas verzwakt, omdat buikvet voor chronische ontstekingen zorgt. Kortom: het lichaam heeft het zwaarder te verduren met obesitas en is daardoor minder goed bestand tegen covid-19. Ook zou het virus zich in de vetcellen van het lichaam nestelen. Dat kan ook deels verklaren waarom mensen met meer vet dus harder getroffen worden.

Niet te snel afvallen

Hoe kun je je dan nu toch wapenen tegen corona, als je te zwaar bent? Een snel crashdieet heeft in ieder geval geen zin. Als je te snel afvalt (te snel is meer dan 1 kg per week), staat je lichaam onder stress en dat vermindert juist je immuunsysteem. En de kans op het jojo-effect is daarna stukken groter. Zorg er daarom voor dat je wel afvalt, maar niet te snel.

Minder vatbaar door de GLI

De obesitasprofessor noemt ook de GLI (gecombineerde leefstijl interventie) als goede zet voor mensen met overgewicht of obestias. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deelname aan de GLI je immuunsysteem versterkt. Met een sterker immuunsysteem ben je minder vatbaar voor corona, en dat is precies wat je nu wil!

Met kleine stapjes verbeter je stukje bij beetje je gezondheid, waardoor je langzaam maar blijvend afvalt, meer gaat bewegen, gezonder gaat eten en beter slaapt. Helemaal naar een gezond gewicht hoeft het niet: de eerste 10% die je afvalt, levert de meeste gezondheidswinst op.

Kom in actie

Volg je al een traject bij mij? Ga dan vooral zo door om met kleine stapjes je leefstijl te verbeteren. Volg je nog geen leefstijltraject maar lukt het niet om die kilo’s kwijt te raken en wil je daar hulp bij? Dan stel ik een leefstijlpakket op maat voor jou samen, óf je kunt je aanmelden voor een GLI-groep. Voor meer informatie neem contact op met eva@fitmeteva.nl / 06 43 54 69 81.