Werkstress de baas

Wat doe jij om werkstress te verminderen? De groep collega’s die ik deze week coachte heeft mooie actiepunten voor zichzelf gemaakt om concreet aan de slag te gaan om stress beter de baas te kunnen.

Iedere organisatie krijgt ermee te maken: werknemers die overspannen thuis komen te zitten. En ook ik heb een keer aan den lijve ondervonden hoe het is om de werkdruk in combinatie met het drukke privéleven tijdelijk niet de baas te kunnen. Dat voelt als falen. ‘Waarom gebeurt mij dit nou?’, heb ook ik mij veelvuldig afgevraagd.

Een hoge werkdruk is vaak eerder regel dan uitzondering. De rolverdeling qua zorg- en werktaken is totaal anders als vroeger. Daarbij komt dat we steeds hogere eisen aan onszelf stellen: na je werk moet je nog zoveel mogelijk leuke dingen met de kinderen doen én met je vrienden naar de kroeg én een leuk gezelschap zijn voor je partner. En dan is er natuurlijk de smartphone waarmee we continu in ons hand staan en waarvan we de uitknop al maanden niet hebben ingedrukt.

Geen wonder dat we bij bosjes omvallen van de stress. Onze lichamen zijn door al deze prikkels continu in opperste staat van paraatheid. Als je daar niet weerbaar tegen bent, val je vroeg of laat een keer om. Maar hoe doe je dat dan?

Ik heb mijzelf weerbaar gemaakt door niet meer te beknibbelen op beweging. Ik begon naast hardlopen met crossfit en plande voortaan een dagelijkse lunchwandeling of lunchrun in. Ideaal om je hoofd leeg te maken tijdens een hectische werkdag! Het staat vast in mijn agenda, dus niemand kan er overheen plannen. Het zorgt ervoor dat de stress niet de hele dag alleen maar oploopt, maar dat je tussendoor kan ontladen. En beweging vermindert de productie van stresshormoon cortisol.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de vele stressfactoren de baas te zijn? Meld je dan aan voor een https://www.fitmeteva.nl/contact/gratis kennismakingsgesprek.